Terror BMI – dlaczego ciągle go używamy?

Zdrowie

BMI ma więcej wad, niż zalet mimo to nadal go używamy. Czy powinniśmy zrezygnować ze wskaźnika BMI?

W USA aż 60% społeczeństwa ma nadwagę lub otyłość, wiemy to dzięki wskaźnikowi BMI, BMI to skrótowiec od Body Mass Index, jest to stosunek wagi ciała w kilogramach do kwadratu wzrostu w metrach (kg/m2).

BMI jest coraz częściej bardzo krytykowane przez ekspertów oraz opinię publiczną. Wskaźnik ten nie pokazuje masy tkanki tłuszczowej, nie mówi nic o ogólnym zdrowiu, lecz nader często jest używany w raportach o zdrowiu społeczeństwa, wytykając otyłą populację. Czy BMI należy zastąpić innym wskaźnikiem?

Główną wadą BMI jest to, iż jest to wskaźnik błędny z podstawy. Wynik jest uzyskiwany z wagi oraz wzrostu, dlatego nie jest miarodajny. Nie da się porównać siłacza z biegaczem o tym samym wzroście. Gdyby BMI pokazywało ilość masy tłuszczowej to mógłby mieć sens.

Wskaźnik, który mierzy masę tłuszczową

Przeciwnym podejściem do wskaźników, który pewnie wielu z nas już używało jest impedancją bioelektryczną, czyli przejście prądu elektrycznego przez ciało w celu zbadania masy mięśni, zawartości wody oraz masy tłuszczowej. Jednakże potrzebujemy do tego aparatury lub specjalistycznej wagi. Natomiast BMI jest prosty do obliczenia i nic nie kosztuje, dlatego cieszy się tak wielką popularnością na świecie. Należy dodać, że BMI jest kompletnie nieprzydatne dla sportowców oraz osób uprawiających sporty fizyczne, lecz ten fakt dotyczy mniejszej części społeczeństwa. Dla „normalnego Kowalskiego”, wysoki wskaźnik BMI świadczy najczęściej o wysokiej zawartości tłuszczu w organizmie i z tego powodu w raportach jest chętnie wykorzystywany ten wskaźnik jako populacyjny z błędnymi wyciąganymi wnioskami o zdrowiu całych społeczeństw.

Kolejnym przykładem, gdzie BMI nie powinno być używane jest ochrona zdrowia. Jest on wykorzystywano jako informacja wstępna do leczenia lub porad dal pacjentów. Jednakże podawany wynik BMI dla osób z zaburzaniami odżywiania działa stygmatyzująco oraz anty motywująco do zmiany. BMI ma sens w chorobach metabolicznych takich jak cukrzyca oraz podwyższone ciśnienie krwi.

Komórki tłuszczowe przyczyniają się do chorób oraz ich rozwoju?

Istnieje wiele mitów co do komórek tłuszczowych. Największym mitem jest myśl, iż wraz ze stratą wagi tracimy komórki tłuszczowe a ze wzrostem wagi zyskujemy nowe. Jednak jest to nie prawdą. Komorki tłuszczowe przypominają balon, który się powiększa kiedy przebiera się na wadze oraz pomniejsza, gdy ją tracimy. Ogólna liczba komórek tłuszczowych jest na stałym poziomie przez całe życie. Niebezpieczną sytuacją jest kiedy komórki tłuszczowe nie mogą przyjąć więcej tłuszczu. W takiej sytuacji tłuszcz zaczyna się magazynować w dużych ilościach w mięśniach, wątrobie co może skutkować rozwojem chorób takich jak cukrzyca typu 2. Interesujące jest, również, że na naszą wagę mają wpływ geny. Rozrost komórek tłuszczowych u Azjatów południowych nie jest aż tak duży jak u ludzi rasy białej, więc masa tłuszczowa jest uwarunkowana genetycznie, a BMI jest zbyt powierzchowną miarą by cokolwiek z niej wyczytać. Miejmy nadzieję, że w przyszłości pojawi się wskaźnik, z którego będziemy mogli stwierdzić zdolność do przenoszenia tłuszczu.

BMI jest niesprawiedliwe

Przeszło 100 lat z wielkim powadzeniem jest używany wskaźnik BMI by móc określić niedowagę oraz nadwagę. Lekarze, trenerzy, statystycy wciąż korzystają z przestarzałego wskaźnika, lecz jak wyżej zostało już wspomniane BMI nie mierzy tego co jest ważne z punktu zdrowia, czyli zawartości tłuszczu oraz tkanki beztłuszczowej tj. mięśni.

Kryteria interpretacji wyników BMI przyjętych na całym świecie:

BMI 18,49 lub poniżej oznacza, że osoba ma niedowagę

BMI 18,5-24,99 oznacza, iż osoba ma normalną wagę

BMI 25-29,99 oznacza nadwagę

BMI 30-39,99 lub wyższy oznacza otyłość

BMI 40 lub więcej oznacza chorobliwą otyłość.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, jakie jest Twoje BMI, skorzystaj z naszego kalkulatora BMI na stronie https://bmi22.pl

Kiedy Quetelet opracował formułę BMI, nie było komputerów, kalkulatorów ani urządzeń elektronicznych, więc udało mu się wynaleźć prosty system. Obecnie mamy do dyspozycji technologię oraz sprzęt do uzyskania większej liczby danych. Podczas uzyskiwania wyników przez ludzi możemy spotkać się z sytuacją paradoksu BMI, czyli ”ludzie grubsi uważają się za jeszcze grubszych z powodu wysokiego BMI, natomiast ludzie szczupli za jeszcze chudszych niż są naprawdę. Czynniki, które wpływają na zdrową wagę jest znacznie więcej, niż wzrost oraz waga, obejmują one między innymi: stosunek mięśni do tkanki tłuszczowej, gęstość kości, typ budowy ciała, wiek, płeć, ogólny stan zdrowia. Poważnym defektem BMI jest, iż nie odróżnia on mięśni od tłuszczu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *